لیفتراک چیست :
لیفتراک (که به آن بالابر ، چنگال ، Forklift نیز گفته می شود) کامیون صنعتی دارای قدرت است که برای بلند کردن و جابجایی اجسام در فواصل کوتاه مورد استفاده قرار می گیرد. لیفتراک در اوایل قرن بیستم توسط شرکت های مختلفی از جمله کلارک که انتقال نیرو انجام می داد و ییل و تاون ساخت که ساخت بالابر بود ، ساخته شد.از زمان جنگ جهانی دوم ، استفاده و توسعه لیفتراک در سراسر جهان بسیار گسترش یافته است. لیفتراک به تجهیزات ضروری در ساخت و انبار تبدیل شده است. در سال 2013 ، 20 تولید کننده برتر در سراسر جهان با فروش 944405 دستگاه 30.4 میلیارد دلار فروش داشته اند.
تاریخچه:
میانه قرن نوزدهم تا اوایل قرن 20 شاهد تحولاتی بود که منجر به تولید لیفتراک های مدرن امروزی شد. پیشینیان لیفتراک مدرن بالابرهایی با نیروی دستی بودند که برای بلند کردن بارها مورد استفاده قرار می گرفتند. در سال 1906 ، راه آهن پنسیلوانیا کامیون هایی با سوخت باتری را برای جابجایی چمدان در ایستگاه قطار خود در آلتونا ، پنسیلوانیا معرفی کرد.طی جنگ جهانی اول شاهد توسعه انواع مختلفی از تجهیزات حمل و نقل مواد در انگلستان توسط Ransomes ، Sims & Jefferies of Ipswich بودیم . این امر تا حدی به دلیل کمبود نیروی کار ناشی از جنگ بود. در سال 1917 ، کلارک در ایالات متحده شروع به توسعه و استفاده از تراکتورهای برقی و تراکتورهای برقی در کارخانه های خود کرد. در سال 1919 ، شرکت Towmotor و شرکت Yale & Towne Manufacturing در سال 1920 وارد بازار بالابرها در ایالات متحده شدند. ادامه توسعه و استفاده گسترده از لیفتراک تا دهه 1920 و 1930 ادامه داشت. معرفی نیروی هیدرولیک و توسعه اولین لیفتراک های برقی ، همراه با استفاده از پالت های استاندارد در اواخر دهه 1930 ، به افزایش محبوبیت کامیون های لیفتراک کمک کرد.

منابع سوخت لیفتراک:
منابع سوختی لیفتراکها دارای انواع مختلفی مانند بنزینی ، گازوئیلی , برقی و… میباشد .
لیفتراک برقی
این نوع لیفتراکها از منبع برقی و الکتریکی ( باتری ) برای تأمین نیروی موردنیاز خود استفاده میکنند. شرکتهای پیشرو در ساخت لیفتراک برای کاهش هزینههای سوختی , کمتر شدن آلودگیهای محیطی , شرایط خاص استفاده از لیفتراک در برخی از محیطها که نباید دودی وجود داشته باشد ، شرکتهای سازنده لیفتراک را ملزم به ساخت لیفتراکهای برقی و الکتریکی کردهاست.
لیفتراک بنزینی
لیفتراکهای بنزینی دارای بیشترین فراوانی و تنوع و کاربرد در بین سایر لیفتراکها میباشند . استفاده از سوخت رایج بنزین باعث شده این لیفتراکها دارای بیشترین درخواست ساخت و تولید را داشته باشند.
لیفتراک گازوئیلی
این نوع لیفتراکها به با نام لیفتراک دیزلی نیز شناخته میشوند، دارای حجم و ظرفیت بالایی بوده و معمولاً در صنایع و کاربریهای سنگین کاربرد دارند . حجیم بودن و توان قدرتی بالا از ویژگیهای بارز این نوع از لیفتراکها میباشد .
لیفتراک هیبریدی
لیفتراکهای نسل آینده از نوع سوخت ترکیبی یا همان هیبریدی میباشند . استفاده از سوخت های فسیلی در کنار موتورهای برقی بیشترین راندمان و کارایی را در کنار کمترین استفاده سوختی و آلودگی محیلی فراهم نموده است. این نوع از لیفتراکها دارای کمترین تنوع و تعداد در بازار کنونی میباشند ولی در آینده ای نه چندان دور ، جایگزین سایر لیفتراکها خواهند شد.
کنترل و قابلیت های لیفتراک:
هیدرولیک لیفتراک یا با اهرمهایی که مستقیماً سوپاپ های هیدرولیکی را کنترل می کنند یا توسط محرک های الکتریکی کنترل می شود و با استفاده از اهرم های “انگشت” کوچکتر برای کنترل. مورد دوم به طراحان لیفتراک آزادی بیشتری در طراحی ارگونومیک می دهد. علاوه بر کنترل برای بالا بردن و پایین آمدن چنگال ها (که به آن تیغه یا قلمه نیز گفته می شود) ، اپراتور می تواند دکل را کج کند تا گرایش بار به زاویه دادن تیغه ها به سمت زمین را جبران کند و خطر لیز خوردن چنگال ها را داشته باشد. شیب همچنین توانایی محدودی را برای کار در زمین های غیرهم سطح فراهم می کند. اپراتورهای ماهر لیفتراک سالانه در چالش های موانع و زمان بندی شده در رودخانه های لیفتراک منطقه ای رقابت می کنند.
لیفتراکها، ماشینآلات انبارداری در برندهای مختلفی در بازار وجود دارد؛ از برندهای خارجی میتوان به کوماتسو، تویوتا، لینده، اشتیل، هیوندا، کاترپیلار، زوم لاین، بائولی و … تا ایرانی مانند سپاهان، سهند، آریا و … اشاره کرد.